Fleece Navidad

Foute kersttrui; Fleece Navidad

“Gaan Jozef en Maria zo mee, of wilt u ze in een tasje?” Ik scoorde in Sliedrecht nog net een kerststalletje voor ik Schelluinen weer binnen sjeesde. Aldaar sprak Veldhuizen tijdens het plaatselijke kerstconcert. Een man van deze tijd, duidelijk op de hoogte van het nieuws uit déze krant. Nounou, zei mijn buurvrouw te hard na het slotakkoord. Eerder sprak ze al haar verbazing uit: Niet in toga? Klopt; deze dominee sprak ieder letterlijk en figuurlijk aan, verbond 2000 jaar verleden met het heden. Dit alles nietsverhullend qua boodschap, zelf verhuld in een goedzittend maatpak met roze stropdas. <- Zo kan het ook -> Goedzittende strakke pakken en glitterjurken maken bij velen plaats voor een trui met een vette knipoog. De foute kersttrui als perfecte tegenhanger op de traditionele kerstkleding. Hoe fouter hoe beter. Met dit jaar als populaire nieuwkomer: letterlijk flitsende verlichting in je trui.

 

Maar waarom willen we zo graag massaal paraderen in een foute, gebreide sweater? Mogelijk om de volgende redenen:

-Nostalgie; Zo’n warme trui doet ons misschien wel denken aan de warme kerstdagen uit onze kindertijd.

-Net als in de film. De trui roept associaties op met hilarische scènes uit feelgoodmovies zoals Bridget Jones’s diary. Gevoel voor humor is sowieso misschien wel dé manier om deze dagen met (soms wel 4 paar schoon-)ouders door te komen.

– Cocoonen; Door de hectiek van de wereld van nu is er steeds meer behoefte aan gezelligheid. Samen genieten van spelletjes, samenzijn, sfeer en smikkelen. Haha, ben je nu pas net begonnen aan je goede voornemens, hoor je de kerstklokjes al weer klingelen. Volgens mij maakt zo’n trui dan vooral dat je je vrolijk vol kunt vr.. eh eten zonder dat je uit je pakkie knapt. Ideaal toch?!

Ik moet er een eind aan breien: Kerst-mis, daar is niks mis mee! En die trui? Och, des te fouter des te gaver het totaalplaatje. Zolang we onszelf maar niet te serieus nemen.