Ja, ik wil!

Jullie Trouwdag

Een persoonlijke dag, jullie trouwdag. Een dag waarop jullie elkaar voor de wet en mogelijk voor de kerk het ja-woord gaan geven. Die ene dag is dan ook met recht jullie persoonlijke dag te noemen!

Ik vind het bijzonder mooi dat 2 mensen die van elkaar houden ook hun leven willen delen en dat hardop in het openbaar zeggen, al dan niet te midden van familie en vrienden.

Trouwambtenaar

Willen jullie dit bijzondere, onvergetelijke moment op een sfeervolle, persoonlijke manier beleven samen met jullie gasten, dan is dat waar ik met veel plezier mijn energie insteek. Formeel als het moet, ongedwongen als het kan. Mijn werkwijze is dan ook persoonlijk, interactief en met humor.

Persoonlijke speech

In ons voorgesprek hoor ik graag wat jullie deed besluiten om deze stap te zetten. Er zijn miljoenen mensen op de wereld, maar juist jullie hebben elkaar gevonden! We bespreken jullie wensen en eventueel voeg ik hier mijn ervaring en ideeën aan toe. Ik vertaal jullie verhaal naar een persoonlijke speech op maat, die ik op jullie grote dag voordraag, zodat het jullie unieke moment wordt. Hierbij houd ik rekening met de eventuele aan- of afwezigheid van dierbaren van het bruidspaar. Mijn uitgangspunt is dat het officiële gedeelte, dit bijzondere persoonlijke moment, met de juiste bewoordingen en in de gewenste feestelijke gemoedelijke stemming plaats gaat vinden.  Zo zal er een ceremonie ontstaan, die blij, bespiegelend, romantisch, humoristisch en serieus kan zijn, maar altijd persoonlijk en betrokken.

Zo kunnen we samen een persoonlijke huwelijksvoltrekking realiseren waar jullie nog lang en met goed gevoel op terug kunnen kijken.

Een eersteklas, sfeervolle herinnering van jullie huwelijksvoltrekking is wat ik jullie als huwelijkscadeau wil geven. Als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand wil ik graag jullie huwelijk voltrekken. “Wat is hierop uw antwoord?”

Wat is een trouwambtenaar?

Een trouwambtenaar (formeel : Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, afgekort tot BABS) is een ambtenaar die wordt aangesteld door het gemeentebestuur met als taak het voltrekken van huwelijken, het registreren van partnerschappen en het omzetten van huwelijken en geregistreerde partnerschappen.

Eed

Voorafgaande aan het uitoefenen van de functie dient de trouwambtenaar bij een rechtbank een eed of gelofte af te leggen. In het Burgerlijk Wetboek staat hierover: De ambtenaar of de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand wordt tot zijn betrekking niet toegelaten dan na voor de arrondissementsrechtbank tot wier rechtsgebied de gemeente behoort waar hij voor het eerst wordt benoemd de navolgende eed dan wel belofte te hebben afgelegd: “Ik zweer/beloof dat ik de betrekking van ABS met eerlijkheid en nauwkeurigheid zal vervullen en dat ik de wettelijke voorschriften, burgerlijke stand betreffende, met de meeste nauwgezetheid zal opvolgen; dat ik voorts, tot het verkrijgen van mijn aanstelling, middellijk noch onmiddellijk, onder enige naam of voorwendsel, aan iemand iets heb gegeven of beloofd, en dat ik, om iets in deze te doen of te laten, van niemand enige beloften of geschenken zal aannemen. Zo waarlijk helpe mij God almachtig. Dat verklaar en beloof ik.”

Functie-eisen

Het voltrekken van het huwelijk tussen twee mensen van gelijk geslacht en het doen van een partnerschapregistratie horen uiteraard ook bij deze functie. Het gemeentebestuur kan verdere eisen stellen aan de trouwambtenaar, zoals het kunnen spreken van vreemde talen als het Engels. Sebastiaan Boogaard beheerst in die hoedanigheid de Nederlandse Gebarentaal en Nederlands-Met-gebaren.
Daarnaast is het van belang, maar niet vereist, dat een trouwambtenaar gelooft in het huwelijk, kan improviseren en aansluiten bij de gewenste stemming, aanvoelt hoe de verhouding tussen twee partners en/of families is, en in het algemeen in mensen is geïnteresseerd.

Handige tip

Sebastiaan is ook te vinden op dé website voor aanstaande bruidsparen: The Perfect Wedding. Op deze site vind je werkelijk alle benodigdheden voor kleding, muziek, locaties, trouwkaarten… álles! Ook kun je er digitaal een draaiboek aanmaken en gebruik maken van een online planning-tool welke je kunt delen met je partner, ceremoniemeester enzovoorts.