Dieuwertje Blok ontslagen

Ook dit jaar is er weer uitgebreid aandacht voor Sinterklaas op tv. In de week voordat de goedheiligman en zijn pieten voet aan wal zetten, waren de ogen gericht op de vijftiende editie van het Sinterklaasjournaal. Het kinderprogramma van de NTR doet dagelijks verslag van de komst van het gezelschap en hun tijdelijke verblijf in Nederland.

De presentatie vanuit de studio werd aanvankelijk weer toevertrouwd aan Dieuwertje Blok. Traditiegetrouw doen Dolores Leeuwin en Jeroen Kramer daarbij verslag vanaf verschillende locaties in het land, onder meer tijdens een extra lange uitzending van de intocht in Meppel.

Het hele jaar laaide de discussie op, met als gevolg dat in november iedereen aan de lippen hing van Dieuwertje, die zowel de voor- als tegenstanders dichter bij elkaar leek te brengen. Afgelopen maandag verscheen weer de eerste uitzending van dit seizoen. Zoals altijd begon het Sinterklaasjournaal met een stralende, kleurloze Dieuwertje. Maar tijdens de uitzending van de intocht zal, volgens goed ingelichte bronnen, Dieuwertje niet ten tonele verschijnen.

“Mevrouw Blok is op staande voet ontslagen. De reden hiervan is racisme en discriminatie. Blok is te lief en te kindvriendelijk, iets wat niet meer passend is in deze maatschappij.  Als omroep volgen we de huidige tendens en zoeken we naar een presentator die een scherp veroordelende mening niet onder stoelen of banken steekt”. De goedlachse vriendelijkheid waarmee mevrouw Blok Sint en Piet als (tijdelijke) immigranten welkom heet, is volgens de redactie schokkend en geheel uit de tijd.
Dat Dieuwertjes zwart- grijze krullen zouden lijken op de krullen van Zwarte Piet en subtiel verwijzen naar de slavernij, wordt door de NTR bevestigd noch ontkend. Komend seizoen zal op RTL4 een nieuw programma worden gelanceerd, waarbij kandidaten uit het gehele land kunnen auditeren om de nieuwe Blok te worden. Titel van het programma is: Inpakken en wegwezen.