Comfortzone

Kom uit je comfortzone

Het is helemaal in: uit je comfortzone stappen. Zelfs in de Rivierenlanden. Als ik het moet geloven is het goed voor je. Ik hoor en lees het regelmatig: Werk je 5 jaar voor dezelfde baas? Dat is not done: verleg grenzen! Stap eruit, ga reizen, zoek ander werk. Begin een Bed en Breakfast, bouw je droomhuis, emigreer een keer en neem vooral risico’s…!

Iedereen heeft een comfortzone: het gebied waarin zaken bekend, voorspelbaar en (meestal) prettig zijn. Wanneer je echter teveel in je comfortzone blijft zitten kan dat gaan knellen, vervelen en wordt het leven saai en voorspelbaar. Einstein heeft daar iets moois over gezegd: ‘De definitie van waanzin is telkens hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten.’ Met andere woorden: Als je doet wat je altijd hebt gedaan, zul je krijgen je wat je altijd al hebt gekregen.

Het is niet zomaar een opmerking: waarom kúnnen we niet ’tevreden zijn met wat je hebt’?! Oké ik geef toe: het klinkt veel stoerder, wanneer je besluit ‘uit je comfortzone’ te komen. Het heeft een geur van lef, innovatie en rebelsheid. Zelf stapte ik er ook wel eens uit. Riep men: “Leuk joh, iets buiten je comfortzone!” Wanneer? Bijvoorbeeld toen ik vanuit de hulpverlening het roer omgooide en gebarentaal ging leren. En toen ik voor de NOS ging werken. Toen ik ‘ja’ zei, tegen het AD over het wel of niet gaan schrijven van columns. En ja,het levert me iets op. Ik ervaar iets nieuws en ik word uitgedaagd. Dat is goed voor me, het geeft energie. En stress. Het is maar net hoe je het wilt zien.

Sommige woorden geven perfect aan wat ze bedoelen. Comfortzone is er zo eentje: comfortabel, duidelijk, prettig, overzichtelijk, vertrouwd, herkenbaar. Dáár zijn waar je het kent. Waar je in je element bent. Heerlijk toch?! Bakkie doen?