Komkommertijd

Gisteren was het weer zover. De jaarlijkse Jeugdjournaaldag bij Beeld en Geluid! Presentatoren, redacteuren, visagisten, kortom de hele Jeugdjournaalcrew was aanwezig. Een leerzame en feestelijke dag waarbij leerlingen alles te weten konden komen over werken bij het NOS Jeugdjournaal.

Dit jaar was ik daar te gast en werd geïnterviewd. Een van de kinderen vond dat het altijd kommer en kwel was dat bij het (volwassen) journaal werd uitgezonden, ze miste vrolijk nieuws. Ze vroeg zich af wat ik zou kiezen “als ik de baas zou zijn van het journaal”. Ik had dan deze week willen melden dat Roland uit het ziekenhuis ontslagen is. Dat Janneke jarig was, Rose is geslaagd en de openluchtdienst in Leerdam goed werd bezocht…. Voor mij wereldnieuws, maar voor anderen niet eens van nationaal belang. Zelfs in deze tijd zou het waarschijnlijk nog niet uitgezonden worden. Komkommertijd: De vrees van journalisten die in de zomer werken is dat er niets gebeurt en dat ze eindeloze stukken moeten maken over een slang die ergens is uitgebroken, een actie met paars-gespoten poep of over poema’s op de hei. Nieuws dat het Nieuws normaal niet zou halen.

Ik zocht op waar de term komkommernieuws vandaan komt. De Engelse term ‘cucumber time’ werd in de 19de eeuw gebruikt om het rustige seizoen voor de kleermakers te beschrijven, wanneer de adel in de zomer de stad verliet. De Nederlands taalkundige F.A. Stoett beschrijft het begrip als volgt: “De zomerse slappe tijd, waarin weinig zaken gedaan worden.”

Alhoewel de zomer een, op het eerste gezicht, vrij rustige periode is, kunnen we ons afvragen of deze ‘rust’ nog wel zo actueel is. Terwijl velen op vakantie zijn, draait de wereld gewoon nog door, onze 24/7 economie is niet te stoppen, bovendien is de zomer bomvol gevuld met allerlei evenementen en activiteiten. Je kunt er niet aan ontkomkomen.