De geschiedenis herhaalt zich

Elke verandering lijkt een verslechtering, zelfs een verbetering. Nee: Vroeger was alles beter! De tijd van toen. Bij brocante-winkels als  ‘De Oude Liefde” in Woudrichem is het aanzienlijk drukker dan bij de electro-zaken waar de modernste apparatuur verkrijgbaar is. Eigenaren Cobie en René ontdekten en bewijzen dat oude liefde niet roest. En dat dragen ze uit.

Uit een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders positiever is over het verleden dan over het heden. Lijden we aan een overdosis nostalgie?

Vroeger maakten we werk van ons netwerk. Zowel de koffie als de buren stonden altijd voor je klaar. De koffie was toen nog heel ouderwets van vers gemalen koffie-bonen. Eigenlijk zoals in die hippe koffietentjes nu. Men ging nog op de fiets, op zo’n ouderwetse bakkersfiets, waar je er overigens nu ook veel van ziet.

Vroeger waren Apple en Blackberry nog gewoon fruit. De eerste mobiele telefoon verscheen in de jaren zeventig en was zo groot als een baksteen: eigenlijk even groot als de nieuwste iphone 6.

In de jaren tachtig kwam de cd, als vervanger van het vinyl. Weg met de platen! Tegenwoordig hollen we naar de kringloop om weer zoveel mogelijk plaatjes te scoren. Die we uiteraard afspelen op onze zojuist aangeschafte retro platenspeler.

Vroeger bewonderde men op de kermis de vrouw met de baard. Tegenwoordig hebben we het songfestival, en raken we niet uitgesproken over de gelauwerde, bebaarde Conchita. Vroeger ging men naar de kerk. Een beetje modern mens gaat niet meer. Nee, die gelooft in zichzelf of in de evolutietheorie. Maar een ding kan ik met zekerheid stellen: Volgens de evolutietheorie was vroeger niet alles beter!

Och vroeger… wat een heerlijke tijd was dat. De toekomst is tegenwoordig niet meer wat het geweest is.