Cochleair Implantaat

cochleair implantaatDoven en slechthorenden kunnen door een Cochleair Implantaat weer geluiden waarnemen. Dé uitkomst zou je denken: kinderen die met hun horende vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen maar vooral weer deel kunnen nemen aan de horende wereld. Toch ziet niet iedereen dit als een wonder.

Kijk hier de reportage met doventolk

Wat blijkt: Zo zijn er ook tegenstanders, vooral bij families waar het hele gezin doof is. Ze zijn bang dat de dovencultuur verdwijnt, ze willen hun kinderen niet onnodig laten opereren en ze zien het implantaat niet als wondermiddel.

Een Cochleair Implantaat wordt operatief ingebracht en neemt de functie van het beschadigde slakkenhuis over. Het zet geluiden om naar elektrische signalen, die rechtstreeks worden doorgegeven aan de gehoorzenuw. Er zijn in Nederland ongeveer 160.000 doven en slechthorenden. In 2013 hadden ruim 4.800 kinderen en volwassene een Cochlair Implantaat.

In EenVandaag spreken we met een gezin dat heel blij is met het Cochleair Implantaat en met een gezin dat dit absoluut niet wil. Ook spreken we met professor Grolman over de resultaten. Zijn er door deze ontwikkeling straks geen dove en slechthorende meer?