Werkt staken?

Ook de politie staakt. Ze rukken alleen uit als er echt sprake van spoed is. Een conflict met je buren? Of met je werkgever? En als je nou het mes op de keel wordt gezet? Een ingegooid ruitje blijkt geen spoed. Maar wat je als je eigen ruiten ingooit?

Het kabinet neemt maatregelen die diep ingrijpen. Soms is het nodig om bij onderhandelingen daarover dan je eisen kracht bij te zetten. Door bijvoorbeeld tijdelijk je werk neer te leggen. Vervelend voor je baas, soms voor het publiek. Ik denk aan schoonmakers van de NS. Iedereen even laten voelen dat het menens is, hoe het zou zijn zonder hun arbeid.

Want tuurlijk kun je ontevreden zijn met bepaalde opgelegde voorwaarden. Soms echter is het beter om het Malieveld aan de meeuwen te laten, en de Dam aan de toeristen. Want in een aantal dienstverlenende beroepen is staken (lees: je werk neerleggen) not done. Omdat er hulpbehoevende mensen noodgedwongen afhankelijk van je zijn. Staakt dan dat staken, want ‘t werkt niet. Laat argumenten en attitude het winnen. Of wend je tot Bond. Vak Bond.

Zo ook de gebarentolken. Die gaan er jaarlijks ook op achteruit! Stel dat wij zouden staken of alleen de noodzakelijke opdrachten doen. Zou jij het merken? Het zou impact hebben als de maatschappij voldoende zicht heeft op mijn clientèle. Als je weet wat ik doe, voor wie en waar het toe leidt. Veel doven zijn niet zo hoor- of zichtbaar. En zij hebben juist tolken nodig die hen stem geven. Ik en bijna al mijn collega’s zijn zzp-er. Voor hen wordt het er ook allemaal niet makkelijker op. Is er iemand die daarover nagedacht heeft? En; als ik eenmaal zou gaan staken, heb ik per direct geen geld meer. Staken de handen, dan staken de tanden.